--> Inhoudstafel Brochure <--

Is het toeval dat een vrijhandelsblok als de EU ontstaat?


Niet enkel in de jaren ’60 maar ook later in de jaren ’70 zijn er pogingen van politici geweest om binnen de EU een ééngemaakte markt te verwezenlijken. Deze pogingen zijn toen op niets uitgedraaid. Het is geen toeval dat vanaf het midden van de jaren ’80 deze plannen wel gerealiseerd zijn. Sindsdien zijn er in de hele wereld allerlei vrijemarktblokken ontstaan (NAFTA in Noord-Amerika, Mercosur in Zuid-Amerika, ASEAN rond de Stille Oceaan,...).
Het staatskapitalisme - zoals dat vanaf de jaren ’30 had bestaan - met een afgeschermde binnenlandse markt en een uitgebreid sociaal zekerheidsysteem verkeerde in crisis. Kapitalisme is ondenkbaar zonder economische groei. Tegen het einde van de jaren ’60 waren verschillende bedrijven door die voortdurende expansie te groot geworden voor de binnenlandse markt. Om winst te blijven maken hadden zij nood aan een internationale markt. Bovendien werd de winst van de grote bedrijven in gevaar gebracht door de stijgende kosten van de welvaartstaat (de arbeidersbeweging bleef op straat komen om hogere lonen en een rechtvaardigere verdeling van de rijkdom te eisen). Het is geen toeval dat in de beginjaren van de ERT zeer veel telecombedrijven lid waren van deze lobbygroep. De researchkosten om in nieuwe (digitale) technologie te investeren lag daar zo hoog dat één bedrijf niet die investeringen kon maken. De ERT wou grotere bedrijven die wél dat geld konden ophoesten én een grote markt met honderden miljoenen consumenten om zoveel producten te verkopen dat de investeringskosten teruggewonnen konden worden. Terwijl grote industriële lobbygroepen in de jaren ’70 nog durfden pleiten voor meer (Europees) protectionisme, was de opinie bij de elite anno 1985 volledig veranderd. Deze evolutie is te herkennen bij de ERT. Vanaf het midden van de jaren ’80 koos die resoluut voor een verdere liberalisering en een ééngemaakte Europese markt.
De enige oplossing voor het kapitalisme lag in een verdere internationalisering van de economie. VS-president Reagan en de Engelse premier Thatcher waren de pioniers van het neoliberale beleid. Zij waren misschien de eersten maar zeker niet de enigen die zo een beleid voerden. Tegenwoordig varen nagenoeg alle politieke partijen deze economische koers.

Uw Commentaar