Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

zaterdag 17 april 2010 - 13u
Invloed van het bedrijfsleven op het beleid van de EU
-  Yiorgos (Corporate Europe Observatory)
De ingewikkelde en vaak weinig transparante besluitvormingsprocedures van de Europese Unie en het ontbreken van een Europese publieke opinie maken Brussel tot een paradijs voor lobbyisten. Brussel concurreert intussen met Washington DC om de titel van lobbyhoofdstad van de wereld. De Europese Commissie, die het alleenrecht heeft om nieuwe EU-wetgeving voor te stellen en te ontwikkelen is een van de belangrijkste doelwitten voor lobbyisten.

Lobbyisten hebben een enorme invloed op Europa en de Europese Unie. Dat heeft ernstige gevolgen voor de politieke koers van de EU. Zo wordt competitiviteit als officiële religie van de EU aanzien, de financiële sector wordt te laks gereguleerd waardoor speculaties ten top worden gedreven en hernieuwbare energie als antwoord op de klimaatcrisis wordt ernstig in vraag gesteld door de lobbyisten.

Indien het beleid van de EU steeds meer door bedrijven wordt gereguleerd, zorgt dat voor nog grotere ongelijkheden en een verdere afbraak van het milieu.

De mensen van Corporate Europe Observatory komen dit verhaal toelichten. CEO is een in Amsterdam gevestigde onderzoeks- en campagnegroep, die aandacht wil vestigen op de negatieve gevolgen van de toenemende economische en politieke macht van bedrijven en hun lobbyorganisaties voor democratie, sociale rechtvaardigheid en het milieu.

->  http://www.aboekenbeurs.be
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25