Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

dinsdag 23 april 2013 - 20u15
Oorlog in Mali
-  Baz Lecocq, historicus Ugent
Begin januari begon het Franse leger bombardementen op doelwitten in het noorden van Mali, om een einde te maken aan de opmars van islamistische rebellen. "We willen ervoor zorgen dat wanneer we vertrekken, Mali veilig is", beloofde president Hollande. Kort daarna waren zo een 4000 Franse soldaten ter plaatse, ondersteund door verschillende Afrikaanse en Europese landen, waaronder België. Vanaf eind april zouden de Franse soldaten terugkeren.

Frankrijk roert zich in een lang aanslepend conflict in haar ex-kolonie. Het conflict tussen de Malinese regering en groepen Toearegs die meer onafhankelijkheid claimen, gaat terug tot de periode van de dekolonisatie in de jaren 50. Na de val van Kadhafi stromen wapens uit Libië door naar de Sahel en keren Toeareg uit het Libische leger terug naar Mali. Wie het conflict vandaag wil begrijpen, moet over de Malinese grenzen heen kijken.

Baz Lecocq, gespecialiseerd in de geschiedenis van West-Afrika, gaat in op de regionale en historische context van het huidige conflict en maakt een tussentijdse balans op van de militaire interventie. Hoe is het conflict tussen de Toeareg en de Malinese regering met de huidige oorlog verbonden? Welke economische en strategische belangen heeft Frankrijk op het oog? Wat zijn de mogelijke uitwegen uit het conflict?
(in samenwerking met Vredesactie)
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25