Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  let's lobby!
maandag 24 januari 2005 - 20u15
Lobbycratie Europa
-  Erik Wesselius (Corporate Europe Observatory)
Ruim 15.000 lobbyisten frequenteren de wandelgangen van de Europese instellingen in Brussel. De belangen van het transnationale bedrijfsleven zijn daarbij zwaar oververtegenwoordigd.
Op het moment voert de chemische industrie een lobbycampagne tegen het voorstel van de Europese Commissie voor nieuwe Europese chemicaliënwetgeving. Dit is een goed voorbeeld van hoe het bedrijfsleven vaak alles op alles zet om Europese wetgeving ter bescherming van het milieu, sociale rechten of consumentenbelangen tegen te houden of af te zwakken.
Het is de hoogste tijd om iets te ondernemen tegen de grote politieke invloed van het transnationale bedrijfsleven in de Europese Unie. Betere regelgeving en transparantie ten aanzien van het lobbyen bij de Europese instellingen zijn daarvoor een voorwaarde.
Maar zolang het vergroten van de concurrentiekracht de belangrijkste prioriteit blijft voor Europees beleid, geeft de politiek het bedrijfsleven structureel de gelegenheid om de Europese politieke agenda tot op grote hoogte naar haar hand zetten.

->  http://www.corporateeurope.org
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25