· Programma
· Startpagina

THEMA:  aprilgrillen
maandag 24 april 2006 - 20u15
film: Divine Intervention (Elia Suleiman)
Tweemaal onderscheiden op Cannes 2002, geweigerd voor de Oscaruitreikingen (wegens van Palestijnse bodem en dus niet afkomstig uit een 'natie').

"Jeruzalem raakt in de greep van de waanzin. Wanneer zijn onderneming failliet dreigt te gaan, probeert een man zijn lot in eigen handen te nemen en de vicieuze cirkel van kleine rellen te doorbreken. Hij faalt. De man is de vader van E.S., een Palestijn uit Jeruzalem die verliefd wordt op een Palestijnse vrouw uit Ramallah. E.S. beweegt zich tussen zijn zieke vader en zijn geliefde, en probeert op die manier beiden in leven te houden. De politieke situatie brengt een einde aan de bewegingsvrijheid van de vrouw: er wordt een militaire controlepost gebouwd tussen de twee steden. Ze kunnen niet meer passeren en de geliefden zien zich verplicht hun ontmoetingen op een verlaten parking naast de controlepost te hebben. Door de onmogelijkheid om aan de realiteit van de bezetting te ontsnappen, zal het verlangen naar elkaar geweldadige repercussies met zich meebrengen. Hun gebroken harten nemen wraak in hun eigen fantasie, wat zich tegen alle verwachtingen in, zal uiten in verbluffende heldendaden.
De film bevat veel scènes die bizar aandoen, in de stijl van films van Jaques Tati. De opbouw van de film is zeer origineel en prikkelend."




---------------------------------------------------------------------
de film is een vervang-programma
AFGELAST AFGELAST De politieke filosofie van Giorgio Agamben
Spreker: Rudi Laermans (socioloog - KUL)
Samen met Slavoj Zizek en Alain Badiou is de Italiaanse filosoof, jurist en filoloog Giorgio Agamben een van de belangrijkste radicaal-linkse denkers van de voorbije jaren. Agambens oeuvre is erg veelzijdig en omvat onder meer publicaties over het werk van Walter Benjamin, over taalfilosofie, kunsttheorie en Italiaanse poëzie.
In zijn presentatie staat Rudi Laermans vooral stil bij Agambens politieke filosofie, in het bijzonder bij de voorlopig onvoltooide reeks van geschriften gewijd aan de figuur van de 'Homo Sacer' (of 'Heilige Mens'). Daarin probeert Agamben zowel vanuit historisch als politiek-filosofisch oogpunt de relaties te verhelderen tussen de zogenaamde uitzonderingstoestand (de wet die in tijd van oorlog of opstand de wet tijdelijk opschort), het kamp ('Auschwitz' als waarheid van de moderne biopolitiek) en het messiaanse moment van revolte. Agambens werk suggereert dat Guantanamo Bay niet een marginaal verschijnsel, maar een onontkoombaar vluchtpunt van de huidige politieke conditie is.
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25