Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  Latijns-Amerika
maandag 03 maart 2008 - 20u15
Bolivia: Evo Morales' 'revolución democrática'
-  Koen De Munter (UGent) en Beatriz Negrety Condori (Bolivia)
Evo Morales werd in 2006, als eerste inheemse leider in zijn land, president van Bolivia. Een precedent zonder voorgaande in heel Latijns-Amerika. Op zijn agenda staan onder meer: ingrijpende sociale en politieke hervormingen, de nationalisatie van de gas-industrie, meer zeggenschap voor de inheemse groepen.

Koen De Munter, antropoloog aan de UGent, doet in Bolivia onderzoek naar dynamieken bij stedelijke inheemse groepen in de Andes. In zijn onderzoek is hij bezig met hoe mensen omgaan met het sociale en politieke gebeuren en hoe ze daarin ook tussenkomen. Beatriz Negrety Condori is een jonge antropologe uit Chapare, in het Zuid-Oosten van Bolivia. Haar vader is cocaboer, zelf is ze jarenlang lid geweest van het campagneteam van Evo Morales, ze is ook lid van de Consejo Nacional de Suyus Aymaras y Quechuas CONSAQ. Momenteel woont en studeert ze in Bordeaux.

Aan de hand van een beeldenreportage over Evo Morales’ eerste regeringsjaren brengt Koen de Munter een inleiding op wat er zich de laatste jaren in Bolivia heeft afgespeeld. Daarna kunnen we samen met de Boliviaanse genodigde ingaan op meer specifieke vragen.

Wat is het binnenlands beleid van Morales? Maakt hij zijn beloften waar? Welke rol speelt zijn etnische afkomst in zijn beleid? Wat is de verhouding tussen de overheid en de sociale en inheemse bewegingen? Is de 'gewone' Boliviaan er op vooruitgegaan sinds Morales aan de macht is? Hoe wordt deze politiek ‘van beneden uit’ waargenomen?
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25