Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  Als verkiezingingen iets zouden veranderen...
Infomania lijdt aan verkiezingskoorts. We worden een beetje misselijk van de verkiezingspropaganda en de beloften die ons links en rechts worden gemaakt komen ons al lang de strot uit. Als verkiezingen iets zouden veranderen, waren ze al lang afgeschaft. Toch?
maandag 25 mei 2009 - 20u15
Rechts populisme en radicale democratie
-  Patrick De Vos
In deze lezing behandelt Patrick De Vos het actuele thema van rechts populisme en democratie vanuit een radicaal-democratische invalshoek. Hiervoor baseert hij zich op de post-marxistische politieke theorie van Ernesto Laclau en Chantal Mouffe (1985 e.v.). Met Laclau argumenteert De Vos dat het hedendaagse populisme, behalve als spreekregime, verleidingstaktiek of scheldwoord, ook gezien kan worden als een variant op de democratische omwenteling zelf: achter het populistische discours steekt immers de wil om het algemeen belang opnieuw te bepalen. Om dat inzicht te ontwikkelen, is een goed begrip van hoe politieke identiteiten in de politieke strijd gevormd worden onontbeerlijk. Volgens De Vos kan dit ons helpen de populistische tendensen beter te begrijpen, om van daaruit een pluralistische maatschappij zelfbewuster te verdedigen.

Patrick De Vos werd Doctor in de Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Gent en werkt sindsdien als onafhankelijk onderzoeker en auteur. Hij publiceert over onder meer arbeidsverhoudingen, rechts-extremisme, sociaal-democratie en de welvaartsstaat, feminisme, taal en politiek, globalisering, en hedendaagse politieke theorie.
->  http://patrickdevos.net/
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25