Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  Stad en macht
De stad als inzet van strijd. Marketeers, politici en projectontwikkelaars, bewoners en belangengroepen vechten om de stad. De stad is ook zelf een strijdtoneel: de stad weerspiegelt machtsverhoudingen; stedelijk beleid en ruimtelijke ordening houden ze in stand, versterken of ontwrichten ze. Stedelijke infrastructuur kan tenslotte ook zelf een wapen worden. Stadslucht maakt vrij?
maandag 15 juni 2009 - 20u15
A Hitchhiker's Guide to the occupied Palestinian territories
-  Omar Jabary Salamanca (MENARG, UGent)
Meer dan 40 jaar bezetting heeft de geografie van Palestina ondersteboven gehaald. Een metafoor die die realiteit lijkt te verbeelden, is die van een archipel van steeds kleiner wordende Palestijnse eilandjes, bedreigd door een soort van koloniale stijging van de zeespiegel, die op het punt staat ze te overspoelen en te doen verdwijnen.
In deze presentatie laat Omar Jabary Salamanca zien hoe architectuur en ruimtelijke planning doorheen de geschiedenis door Israel zijn gebruikt als oorlogswapen, in een oorlog waarin architectuur wordt ingezet als technologie om territorium te controleren, ruimte te bewaken en topografieën te doorbreken.
Doorheen deze virtuale tour maken we de logica van een koloniaal project zichtbaar, een logica gedreven door de behoefte om een strijdtoneel te definiëren en te produceren, om permanent grondgebied en bevolking te controleren.
We kijken naar stedelijke ruimte en de infrastructurele netwerken in de bezette Palestijnse gebieden en leggen daarmee kruispunten tussen macht en stadsontwikkeling bloot.

[lezing in het Engels, met Nederlandse vertaling]
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25