Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  Stad en macht
De stad als inzet van strijd. Marketeers, politici en projectontwikkelaars, bewoners en belangengroepen vechten om de stad. De stad is ook zelf een strijdtoneel: de stad weerspiegelt machtsverhoudingen; stedelijk beleid en ruimtelijke ordening houden ze in stand, versterken of ontwrichten ze. Stedelijke infrastructuur kan tenslotte ook zelf een wapen worden. Stadslucht maakt vrij?
maandag 28 september 2009 - 20u15
De ondernemende Arabische stad
-  Pascal Debruyne & Koenraad Bogaert
De ondernemende Arabische stad: processen van ongelijke geografische ontwikkeling in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Vaak wordt de regio's van het Midden-Oosten en Noord-Afrika afgeschilderd als afgescheiden van globale processen. Toch heeft de neoliberale golf ook deze regio's overspoeld. De uitkomst is een reeks institutionele transformaties. Private actoren als investeerders, planners, donoren en NGO’s mengen zich vanaf nu in de dagdagelijkse inrichting van de samenleving. Die wordt steeds sterker gekneed op neoliberale leest.

Anderzijds zien we merkbare sociaalruimtelijke gedaanteveranderingen. Het homogene territorium van “de nationale staat” wordt gefragmenteerd in een reeks groeipolen. Steden, regio’s, maar ook een hele reeks vrijhandelsarrangementen worden ingericht om als hefboom te dienen voor economische ontwikkeling. In tegenstelling tot de vroegere “developmental state”, die functioneerde als buffer tegen de wereldmarkt, stimuleren bovenstaande nieuwe ruimtelijke arrangementen de marktwerking. De enige relatie tot achtergestelde gebieden is die van een hefboom.

Deze ongelijke geografische ontwikkeling heeft echter nog een ander gezicht. Het gat dat geslagen is op sociaal vlak, wordt ingevuld door allerlei microprojecten van NGO’s, Corporate Social Responsibility vanuit de zakenwereld of liefdadigheid uit allerlei organisaties.

De lezing behandelt deze dubbele transformaties van ongelijke ontwikkeling in Marokko (Rabat en Casablanca) en Jordanië (Amman en Aqaba) op stedelijk niveau. Pascal Debruyne en Koenraad Bogaert zijn verbonden aan MENARG (Middle East and North African Research Group) binnen de vakgroep Studie van de Derde Wereld, UGent.
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25