Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  QUEER ? !
Queer [kwIr] 1. vreemd, zonderling, gek, raar 2. homoseksueel, dronken Bewegingen die ijveren voor zelfontplooiing en emancipatie, dienen aandacht te besteden aan diversiteit. Maatschappelijke krachten beperken al te vaak de ontplooiingsmogelijkheden van individuen en het opdringen van normen is in die zin voor discussie vatbaar. In dit Infomaniablok willen we wat dieper ingaan op seksualiteit. Een rode draad die doorheen de vier volgende maandagavonden zal lopen, is het verband tussen seksualiteit en bevrijding. Hoe relateer je een beweging die diversiteit belangrijk vindt, aan een geëmancipeerde visie op seksualiteit? We starten met een uiteenzetting over de kijk van de maatschappij op seksualiteit door de eeuwen heen, om vervolgens te belanden bij economische en politieke aspecten van seksualiteit. Daarna volgt een lezing die man-vrouw-verhoudingen door een kritische bril bekijkt, waarna we eindigen met een workshop die de link tussen dit alles legt, het begrip ‘queer’ verder ontwikkelt, en een fundamentele kritiek op de seksuele en relationele normaliteit brengt.
maandag 18 november 2002 - 20u15
Seksualiteit en identiteit
-  Marc De Kesel (docent Artevelde Hogeschool)
Alhoewel ‘heteroseksualiteit’ vandaag quasi wereldwijd als het ‘normale’ geldt, vinden we doorheen de geschiedenis culturen die een alternatieve visie hadden op seksualiteit.
Klassiek denken we aan de antieke Grieken. Ook bij de Indianen in Amerika, of sommige plaatsen in India en Afrika kende men ‘homoseksuele’ seks.
Deze eerste Infomania avond tracht de seksualiteit in een breder maatschappelijk en
historisch kader te plaatsen. We vertrekken bij de analyse van Foucault over de pederastie in het antieke Athene, om aldus te komen tot de ideologische vooronderstellingen waar we vandaag nog mee geworsteld zitten.
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25