Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  Aboekenbeurs 2013
12e Alternatieve boekenbeurs Gent. In de Centrale, Kraankinderstraat 2 te Gent. Meer info: www.aboekenbeurs.be of aboekenbeurs@yahoo.com
zaterdag 02 maart 2013 - 13u
Geld, waarde en schuld
Hoe kijkt een anarchistische antropoloog naar geld, waarde en schuld?

Mainstream economische theorie is gestoeld op een simplistisch model van economisch handelen: de mens als robot die, met minimale inspanningen, zijn winsten probeert te vergroten. Ideeën over anarchistische economie blijven vaak steken in onrealistische blauwdrukken en zijn in hetzelfde bedje ziek. Ze beschrijven dan bijvoorbeeld de mens die de ganse dag tevreden vult met het in de praktijk brengen van wederzijdse hulp.

David Graeber, anarchist en antropoloog, onderzoekt al jaren basisbegrippen als geld, waarde en schuld. Hij bouwt verder op concepten uit Marx zijn denken om ze aan te vullen en verder uit te diepen. Uniek aan zijn werk is dat het uitgaat van antropologische en historische studie: hoe gaven (en geven) echt bestaande gemeenschappen elk op hun manier betekenis aan waarde, schuld en geld?

Graeber komt tot interessante vaststellingen die de axiomas en clichés uit onze handboeken economie onderuit halen. Aan de hand van voorbeelden van overal ter wereld, en doorheen een lange geschiedenis, kijkt hij op een originele manier naar het ontstaan en de rol van geld, de verhouding tussen vrije markt en staat en de samenhang tussen gemunt geld en oorlog.

In deze lezing nemen we enkele rode draden uit het werk van Graeber onder de loep en kijken we naar wat ze betekenen voor anarchistisch denken over economie. (Voor alle duidelijkheid: David Graeber zelf zal er niet bij zijn.)
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25