Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/index/connect.php on line 16
TEST: id= 8 STRIJDFEEST - "Een Ander Forum"
GROUPES/GROEPEN
A voix autre (fr)
ABC (nl)
AC (nl)
AK (nl)
Alcahel (nl)
Anarchistische Bond (nl)
anarchy is order (nl)
Catholic worker (nl)
Centre Libertaire (fr)
De NAR (nl)
De Noodzaak (nl)
FAM (nl)
Ici & Maintenant (fr)
Infomania (nl)
Infotheek (nl)
Kokkerellen (nl)
Queerilla (nl)
Skwattus Dei (nl)
Uitgezonderd (nl)
VAK (nl)
Voko (nl)
Zwart & Rood (nl)
 
FORUM
F.L.I.
 
HOME | LINKS | ARCHIVES/ARCHIEF | PUBLISH | CONTACT 21-05-2022
22-03-2002 1 MEI: Strijdfeest & Publieke discussie

STRIJDFEEST - "Een Ander Forum"

Vlaanderen en Gent buigen zich over een project voor een nieuwe grote Gentse Cultuurtempel: het Forum voor muziek, dans en beeldcultuur. Uitgangspunt is een open huis (letterlijk want het wordt deels in glas opgetrokken) waar plaats is voor diversiteit en interactie tussen kunstenaar en publiek; dit alles met lage drempel. 2 Miljard Bef wil men vrijmaken voor de bouw van dit Forum met daaraan gekoppeld een jaarlijkse werkingstoelage van 250 miljoen Bef. Zelfs als we ervan uitgaan dat dit geld aan cultuur moet besteed worden, lijkt zo'n prestigeproject in Gent ons misplaatst en wel om de volgende redenen:

- Sinds zwarte zondag beseft men dat er geïnvesteerd moet worden in het leefbaarder maken van de Gentse buurten. Iedereen is op zoek naar hoe mensen meer kunnen participeren aan cultuur. Het Forum lijkt ons veeleer een plaats van cultuurconsumptie voor een vrij brede elite en creatie door weinigen.

- Het Forum is bijzonder stil over haar sociale dimensie. In de onmiddellijke buurt van het Forum -de Waalse krook- wemelt het van kantoren, shoppingcentra, winkels en parkings. De komst van het Forum brengt wat er nog rest aan woonruimte verder in de verdrukking. Buurten waar mensen niet wonen worden letterlijk on-leefbaar. Bovendien zijn dit soort megaprojecten ook ideaal voor speculanten om de woon- en huurprijzen op te trekken (en die prijzen zijn al fel gestegen de laatste jaren!).

- Gent is momenteel op cultureel vlak een bruisende stad. Dit is niet altijd zo geweest. Het zijn de inspanningen van de mensen aan de basis die voor dit zeer diverse cultuurleven gezorgd hebben. Vele kleinschalige en lokale projecten hebben pas de laatste jaren enige stabiliteit verworven; een stabiliteit die ze wel eens zouden kunnen verliezen als ze met het Forum moeten concurreren. Het Forum mikt op circa 250.000 bezoekers per jaar: 5.000 mensen per week die dus niet ergens anders naartoe zullen gaan… Het Forum is een initiatief dat cultuur zal centraliseren, maar een actief centrum leidt vaak tot een dode periferie. Niet-gecentraliseerde diversiteit is volgens ons te verkiezen boven vanalles onder één dak.

- Er zijn zeker tekorten in het huidige cultuuraanbod, bijvoorbeeld wat jongeren en nieuwe media betreft. Wij pleiten ervoor om in aparte en samenwerkingsprojecten aan deze noden tegemoet te komen (er staan nog heel wat gebouwen leeg die hiervoor gerenoveerd kunnen worden). Een onderzoek aan de basis moet uitmaken wat er op cultureel vlak ontbreekt in Gent en hoe we dat kunnen oplossen, zonder alles onder één megalomane paraplu te steken.

- Het argument dat Gent dit Forumproject nodig heeft om te kunnen concurreren met Antwerpen, Brussel en Brugge lijkt ons je reinste onzin. Deze vorm van 'city-marketing' doet denken aan een absurde bewapeningswedloop, een ten top gedreven concurrentiedenken dat alleen maar leidt tot meer, groter en hoger, waarbij men blind is voor de gevolgen van zo'n kinderlijke wensen.

Wij gaan ervan uit dat je cultuur niet dichter bij de mensen brengt door ze onder een glazen stolp van twee miljard Bef te presenteren. 1 Mei -symbolische dag voor anarchisten en sympathisanten- is een ideaal moment om een brede publieke discussie over dit Forum aan te zwengelen. Met een stoet, een Ander Forum, optredens en een fuif feesten we voor meer buurtgeluk en minder glazen lucht...

Flyer en Info

AGENDA

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/agenda/agenda_connect.php on line 3

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/agenda/agenda_connect.php on line 3
No Events presently
MORE | SUBMIT
REGULAR EVENTS
PASSE-MURAILLE
22/05/2022 - 18:00
Bruxelles
Volxkeuken (check linked agenda)
25/05/2022 - 14:00
Leuven
Chaos Cafe
25/05/2022 - 19:00
Leuven
Volxkeuken
25/05/2022 - 20:00
Gent
VOLXKEUKEN-expo- cafe
26/05/2022 - 18:00
GENT
TRANCHE D'ANAR
27/05/2022 - 21:00 => 22:30
Bruxelles
MORE | SUBMIT