Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

maandag 08 december 2008 - 20u15
Huisvestingssituatie van mensen zonder papieren
-  Viki Bracke
Een decennium geleden waren mensen zonder wettig verblijf een vrijwel onbekend fenomeen. Vandaag lijkt het alsof een negatief mediadiscours ze tot een publiek geheim gemaakt heeft. Noch door de staat, noch door de bevolking worden zij als volwaardige burgers beschouwd. Doch hebben mensen zonder wettig verblijf op basis van hun feitelijk verblijf in België recht op het effectueren van een aantal grondrechten, met inbegrip van het recht op behoorlijke huisvesting.

Door het precaire verblijfsstatuut van illegalen, de gebrekkige realisatie van basisrechten, achterstelling, uitbuiting en angst leven zij vaak in mensonterende omstandigheden en worden ze slachtoffer van huisjesmelkerij. De woon- en levensomstandigheden kunnen daarenboven een zeer nefaste invloed hebben op andere gezondheids-, welzijns- en sociale problemen.

Viki Bracke schreef een thesis over de huisvestingssituatie van mensen zonder papieren in het Gentse. Zij bracht 50 woningen in kaart en stelde vooral vast dat zij vaak terecht komen op de restmarkt, de residuele huisvestingsmarkt, die niet voldoet aan de Vlaamse Wooncode.
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25