Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

zaterdag 16 april 2011 - 17u
[A-boekenbeurs] Kernenergie: de routine van de ramp
!Franstalige lezing!

Met de kernramp in Fukushima komt het thema 'kernenergie' weer op tafel te liggen. Politici van Groen! en SP.a halen hun oude 'No nukes!'-kaart boven en hopen stemmen te ronselen bij de groene burgers, terwijl ze samen met de andere politici ons willen laten wennen aan de catastrofe die dagdagelijks wordt. Aan linkse kant is het beste wat we eruit krijgen een graduele uitstap, de rest van het gezelschap bloost er niet eens om openlijk promotieagent van Electrabel en de hele nucleaire lobby te spelen. Ze proberen ons 'veilige' en 'duurzame' kerncentrales te verkopen en vermommen het zelfs als de beste optie voor het milieu. De radioactieve deeltjes bevatten alleszins geen CO2, zoveel is waar.
De strijd tegen kernenergie is zo oud als de kernen zelf. We zijn geen verontwaardigde ramptoeristen, deze wereld doet er alles aan om van de ramp niet meer dan een routine te maken,die we slaafs moeten aanvaarden. De kwestie van kernenergie is immers onlosmakelijk verbonden met de idee van vooruitgang, de technologie, het kapitalisme. We zouden graag van de gelegenheid gebruik maken om voorbije strijden opnieuw van onder het stof te halen. Meer bepaald zullen we terugkomen op de strijd in het begin van de jaren 80 tegen de centrale van Chooz, net over de Franse grens, langs de Belgische Ardennen. We zullen uit een strijdvaardig verleden pistes proberen ontwaren, want ook al is de situatie veranderd – de kernenergie werd ons opgelegd en de schade is onomkeerbaar - de mogelijkheid van een strijd blijft daarentegen altijd open.

Lezing op de Alternatieve Boekenbeurs 2011 in de Centrale te Gent. Meer info op www.aboekenbeurs.be
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25