Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

maandag 29 oktober 2012 - 20u00
GAS boetes
-  Caroline De Gees en Erik Castermans
Met de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) hebben steden en gemeenten een zeer verregaande autonomie gekregen om overlast aan te pakken. Ze kunnen vormen van openbare overlast en kleine criminaliteit aan hun plaatselijke politieverordeningen toevoegen en zelf bestraffen.

De Liga voor Mensenrechten en het Antwerps Straathoekwerk Overleg -Astrov- stellen zich serieuze vragen bij dit GASbeleid. Overlast is immers vaag en subjectief. De rechtszekerheid komt hierdoor in het gedrang. Willekeur loert om de hoek. Het gevaar bestaat dat steden en gemeenten dagdagelijks gedrag gaan criminaliseren en hiermee vooral de onderklasse gaat viseren. Bovendien riskeren ook actievoerders GAS-boetes, waardoor het recht op vrije meningsuiting en vrije vereniging en vergadering bedreigd worden. Activisten in Brussel en Antwerpen mochten dat al aan den lijve ondervinden. Caroline De Geest van LvM en Erik Castermans van vzw Astrov geven meer uitleg: wat houdt de regeling precies in, wat zijn de mogelijke gevolgen en gevolgen?
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25