Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

maandag 20 januari 2014 - 20u15
Taoïstische filosofie en anarchisme
Wie naar de wortels van het anarchisme zoekt, komt vaak bij recente westerse denkstromingen terecht, waarvan vele verbonden zijn met het verlichtingsdenken. Maar we vinden een verwant denken al veel vroeger, met name in China. In de taoïstische filosofie, zoals in 2200 jaar oude klassiekers als Dao De Jing en Zhuang Zi, horen we anarchistisch denken weerklinken.

De Tao is niet te definiëren. Taoïsten vertellen graag in paradoxen en raadsels, in plaats van een strak intellectueel betoog af te steken. Deze filosofie draait rond niets doen in de betekenis van niet ingrijpen, zich niet bemoeien, de zaken hun natuurlijke gang laten gaan. Opgevat als levenswijsheid, die ook in een politieke context haar nut bewijst. Een filosofie die anti-intellectueel is, en in haar verhalen (waarvan we deze avond er ook een aantal zullen voorlezen) een voorliefde heeft voor narren, verschoppelingen en mensen die in de schaduw leven.

Op deze avond gaan we op zoek naar die verwantschap tussen anarchisme en taoïstische filosofie.
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25