Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  taal, macht en groepsdynamiek
Wanneer we nadenken en discussiëren over de machtsrelaties in deze wereld dan gaat het al snel over ‘grootmachten’, ‘multinationals’, ‘noord-zuidverhoudingen’, enz. Veel minder zal men geneigd zijn de machtsverhoudingen en machtsdynamiek binnen kleine sociale groepen tot een thema van reflectie te maken. Nochtans gebruikt elke mens dagelijks, bewust of onbewust, verschillende ‘technieken’ en ‘wapens’ om zich te handhaven binnen zijn/haar sociaal milieu. Hoe beter men deze beheerst, hoe beter men zich kan handhaven en hoe sterker de eigen invloed binnen de groep, zodat deze in de voor zich voordeligste richting kan worden geduwd. Indien men het als individu belangrijk vindt om zoveel mogelijk eigen keuzes en afwegingen te maken, kan men zich maar beter bewust zijn van dergelijke machtsprocessen. Deze maand proberen we op dit soort problematiek een klein lichtje te werpen door gedurende drie avonden in te gaan op een aantal methodes en modellen die te maken hebben met het sturen of manipuleren van groepsprocessen.
maandag 22 mei 2006 - 20u15
Spin: retoriek in dienst van het overtuigen
-  Filip Buekens (taalfilosoof, Universiteit van Tilburg)
'Spin' is een nieuw woord voor een oud fenomeen: retoriek die in dienst staat van het overtuigen. Filip Buekens laat zien hoe subtiel spin kan zijn in het maatschappelijk debat: eerst door een voorbeeld uit de psychoanalyse te bekijken ('psychoanalyse of chemische behandelingen') aangevuld met een kleine beschouwing over de rol van intellectuele deugden in het maatschappelijke debat.

Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25