Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  Ecologie en technologie
maandag 10 december 2007 - 20u15
Biobrandstoffen, een kritisch verhaal
-  Jasper Wouters, Wervel
Energiegewassen zijn de laatste jaren sterk in opmars, zowel in de hoofden en beleidsplannen van politici en in de publieke opinie als op het veld zelf. Volgens het Internationaal Energie Agentschap biedt bio-energie zelfs een rendabele en duurzame mogelijkheid om in de 21ste eeuw aan 50 % van de mondiale energiebehoefte te voldoen. De Europese Commissie streeft tegen 2010 naar een aandeel van 5.75 % van de biobrandstoffen in het totale brandstofverbruik. Enkele grote krachten stuwen deze evolutie sterk vooruit.

Jasper Wouters van Wervel legt uit wat de verschillende soorten energiegewassen en biobrandstoffen zijn en vergelijkt ze met andere alternatieve energiebronnen. Wat zijn de drijvende krachten achter de productie van energiegewassen? En wat zijn de nadelen die gepaard gaan met de massale teelt van energiegewassen?
Volgens president Lula van Brazilië zijn biobrandstoffen voor sommige landen een uitweg om uit de armoede te raken. Oxfam waarschuwde dan onlangs weer dat de opgedreven productie van biobrandstoffen voor de armsten in de wereld desastreus kan uitpakken. Jean Ziegler, voedsel-expert van de VN, noemde het stijgende gebruik van eetbare gewassen voor de aanmaak van biobrandstoffen een 'misdaad tegen de menselijkheid'.

Voer voor discussie achteraf!
->  http://www.wervel.be/
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25