Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


Programma
Startpagina

THEMA:  Latijns-Amerika
zaterdag 08 maart 2008 - 15u00
[boekenbeurs] Latijns-Amerika, strijdtoneel van ideologieën
-  An Vranckx (UGent)
Latijns-Amerika is uiterst interessant als strijdtoneel van politieke ideologieŽn en sociale en economische ontwikkelingsmodellen. Na de militaire dictaturen van de jaren '70 en '80 (de generaals in BraziliŽ, Pinochet in Chili,...), en de neo-liberale schocktherapieŽn kent het subcontinent de laatste jaren opnieuw interessante politieke ontwikkingen. DemocratieŽn werden in vrijwel alle landen van de regio en in meer dan hun uiterlijke vorm hersteld naar het einde van het millenium. Dit bracht politieke mandatarissen van allerlei pluimage aan de macht.

Na ChŠvez in Venezuela (1999) en Lula in BraziliŽ (2002) kwamen ook in Chili, Ecuador, Argentina, Bolivia, Nicaragua, Uruguay(centrum)linkse regeringen aan de macht, die zich, tenminste in woorden, afzetten tegen de neoliberale politiek van hun voorgangers.

In het westen roepen die regimes gemengde gevoelens op: een deel van links spreekt euforisch over de aangekondigde sociale hervormingen, anderen zijn sceptisch, zwaaien met het etiket 'populisme', en menen zelfs tekenen te zoen van een herneming van de dictatuur.

Wat is er aan de hand? Kunnen die recente politieke ontwikkelingen wel onder ťťn noemer gebracht worden? Kunnen wij met ons politiek kompas, dat geijkt is op Europese toestanden, zomaar politieke oriŽntaties toeschrijven aan Latijns-Amerika, dat een heel andere geschiedenis achter zich heeft? In hoeverre is onze blik op wat nu gebeurt door ideologie en vooringenomenheid gekleurd? Maken de nieuwe regimes hun beloftes waar? En hoe staan de sociale bewegingen aan de basis, die de nieuwe regeringen vaak mee aan de macht geholpen hebben, er nu voor?

An Vranckx, verbonden aan de vakgroep Studie van de Derde Wereld van de UGent, plaatst het allemaal in een breder kader en zet er kritische vraagtekens bij.

Lezing op de Alternatieve Boekenbeurs, in De Centrale, Kraankindersstraat 2, Gent
->  http://www.aboekenbeurs.be
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania ∑ Sparrestraat 1a, 9000 Gent ∑ Tel: 09/227.18.25