Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  Integratiehysterie?
De manier waarop vandaag over migratie en 'integratie' gesproken en gedacht wordt, weerspiegelt hoe we met onszelf in de knoop liggen. Rechtse rakkers nemen het op voor onderdrukte moslima's. Van de weeromstuit nemen (niet meer zo) progressieven en (al lang niet meer) linksen onder het motto 'het moet eindelijk maar 's gezegd worden' een rechts en culturalistisch discours over. Tegelijk is 'de islam' niet meer uit het nieuws weg te slaan. Om 'de ander' te begrijpen gaan we 'op weg naar Mekka'. Welke mechanismen gaan er schuil achter de mediafascinatie voor 'de islam' en 'de andere'? Welk beleid voeren overheden en met welke bedoelingen? Hoe staan wij tegenover de samenlevingsproblemen, die vandaag als 'integratieproblemen' benoemd worden?
maandag 21 december 2009 - 20u15
Het Vlaams Integratiebeleid: een kritische evaluatie
-  Klaartje Van Kerckem (UGent)
Het was lang zoeken voor we iemand konden strikken die voor ons het Vlaamse integratiebeleid kritisch wilde doorlichten, op zich al een opmerkelijke vaststelling.
Klaartje Van Kerckem schuwt vriend noch vijand en zal ons op een genuanceerde manier vertellen hoe de Vlaamse overheid het integratiebeleid ziet en hoe dit vertaald wordt op het stedelijke niveau.
In een tweede luik van de lezing zal ze haar voorlopige bevindingen duiden aan de hand van een controversiële casus. Wij besparen u een nieuwe episode in het hoofddoekenverhaal, maar zoomen in op het idee om de huwelijksleeftijd te verhogen.
Klaartje doctoreert aan de Universiteit van Gent over de structurele en socio-culturele integratie van etnische en culturele minderheden in West-Europa.
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25