Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  Integratiehysterie?
De manier waarop vandaag over migratie en 'integratie' gesproken en gedacht wordt, weerspiegelt hoe we met onszelf in de knoop liggen. Rechtse rakkers nemen het op voor onderdrukte moslima's. Van de weeromstuit nemen (niet meer zo) progressieven en (al lang niet meer) linksen onder het motto 'het moet eindelijk maar 's gezegd worden' een rechts en culturalistisch discours over. Tegelijk is 'de islam' niet meer uit het nieuws weg te slaan. Om 'de ander' te begrijpen gaan we 'op weg naar Mekka'. Welke mechanismen gaan er schuil achter de mediafascinatie voor 'de islam' en 'de andere'? Welk beleid voeren overheden en met welke bedoelingen? Hoe staan wij tegenover de samenlevingsproblemen, die vandaag als 'integratieproblemen' benoemd worden?
maandag 18 januari 2010 - 20u15
Links en de uitdaging van de islam
-  Sami Zemni (Vakgroep Studie van de Derde Wereld, Ugent)
Sami Zemni gaat in zijn lezing na in welke mate het islamdebat werkelijk verscheurd wordt tussen de makelaars in angst die de nakende islamisering van Europa aankondigen en de producenten van slachtofferschap die het wangedrag van moslims zogezegd goedpraten.Is het antwoord op de patstelling te vinden in ‘een beetje van dit en een beetje van dat’? Is er een gulden middenweg te vinden? In zijn analyse maakt Sami Zemni duidelijk dat het niet de bedoeling is elkaar ergens ‘in het midden’ te vinden maar de bakens van het debat te verplaatsen. Links heeft een paradigmaverschuiving nodig om weer links te kunnen worden.

Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25