· Programma
· Startpagina

THEMA:  kunst en maatschappijkritiek
De situationisten stelden destijds dat kunst de permanente maatschappelijke revolutie tegen het kapitaal en de staat kon ontketenen.Vandaag is het in de kunstwereld bon ton geworden om subversief te zijn, maar vaak gaat het eerder om een soort geïnstitutionaliseerde rebellie waarvan de impact vaak niet verder reikt dan de kille muren van een museum. Wim Delvoye verkoopt de drollen van zijn Cloaca Maxima (de zogenaamde Kakmachine) voor 1500 euro het stuk. Een kunstenaar zoals Banksy die dan wél kritische statements achterlaat in de straten van Londen wordt gerecupereerd door Facebook. Het wordt voor een kunstenaar blijkbaar steeds moeilijker om zijn artistieke vrijheid te bewaren, zowel ten aanzien van de markt als van de staat. Tijdens deze vijfdelige reeks over 'Kunst en Maatschappijkritiek' vragen we ons af hoe ver we verwijderd zijn van het idee dat kunst de wereld kan redden of op zijn minst een anti-hegemonische rol kan vervullen? Bestaan er nog maatschappelijk kritische kunstenaars? Of mogen we enkel spreken van maatschappijkritische kunstwerken? Laat ons onderwijssysteem ten andere nog ruimte voor het creëren en ontwikkelen van 'andere', maatschappijkritische talen?
maandag 19 april 2010 - 20u15
Inleiding over Kunst en Maatschappijkritiek
-  Arnaud Coolsaet
In deze inleidende lezing komt Arnaud Coolsaet de moeilijke en precaire relatie tussen kunst en maatschappijkritiek duiden en in een historisch kader plaatsen.
Anaud Coolsaet is kunsthistoricus en filosoof.

Sinds de romantiek, en bij uitstek sinds het modernisme, wordt aan de kunstenaar een zekere kritische houding toegeschreven; correlatief, wordt in het kunstobject in het algemeen vaak een ‘proto-kritiek’ ten aanzien van de maatschappij gelokaliseerd.
De inleiding zet uiteen wat deze opvatting over kunst inhoudt en hoe deze opvatting in de hand wordt gewerkt - maar ook in stand kan worden gehouden - doorheen de opleiding in de kunst. Of, met andere woorden, wat het (historisch) belang is van de opvatting, in die zin dat ze niet alleen parallel loopt met de moderniteit van het politieke, maar ook het politieke informeert over haar gefundeerdheid op een bepaald principe-denken zowel als op de autonomie van het individu.
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25