Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  kunst en maatschappijkritiek
De situationisten stelden destijds dat kunst de permanente maatschappelijke revolutie tegen het kapitaal en de staat kon ontketenen.Vandaag is het in de kunstwereld bon ton geworden om subversief te zijn, maar vaak gaat het eerder om een soort geïnstitutionaliseerde rebellie waarvan de impact vaak niet verder reikt dan de kille muren van een museum. Wim Delvoye verkoopt de drollen van zijn Cloaca Maxima (de zogenaamde Kakmachine) voor 1500 euro het stuk. Een kunstenaar zoals Banksy die dan wél kritische statements achterlaat in de straten van Londen wordt gerecupereerd door Facebook. Het wordt voor een kunstenaar blijkbaar steeds moeilijker om zijn artistieke vrijheid te bewaren, zowel ten aanzien van de markt als van de staat. Tijdens deze vijfdelige reeks over 'Kunst en Maatschappijkritiek' vragen we ons af hoe ver we verwijderd zijn van het idee dat kunst de wereld kan redden of op zijn minst een anti-hegemonische rol kan vervullen? Bestaan er nog maatschappelijk kritische kunstenaars? Of mogen we enkel spreken van maatschappijkritische kunstwerken? Laat ons onderwijssysteem ten andere nog ruimte voor het creëren en ontwikkelen van 'andere', maatschappijkritische talen?
maandag 03 mei 2010 - 20u15
Kunst versus kunst
-  Dominique Willaert (Victoria Deluxe)
Tijdens deze lezing zal Dominique Willaert ingaan op de emancipatorische kracht die er vanuit kunstcreatie kan uitgaan. Hij zal schetsen hoe de kunst met de kleine k wezenlijk verschilt van de kunstbeleving binnen de burgerlijke cultuur. Daarnaast zal hij ook dieper in gaan op de vaststelling dat er nog steeds heel wat leefwerelden en lijfstijlen onvoldoende worden gedocumenteerd en artistiek bewerkt. Het is volgens Willaert hoog tijd om op zoek te gaan naar andere en nieuwe benaderingen, die er tot kunnen leiden dat meer mensen de kans krijgen om tot creatieve arbeid te komen.
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25