Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  kunst en maatschappijkritiek
De situationisten stelden destijds dat kunst de permanente maatschappelijke revolutie tegen het kapitaal en de staat kon ontketenen.Vandaag is het in de kunstwereld bon ton geworden om subversief te zijn, maar vaak gaat het eerder om een soort geïnstitutionaliseerde rebellie waarvan de impact vaak niet verder reikt dan de kille muren van een museum. Wim Delvoye verkoopt de drollen van zijn Cloaca Maxima (de zogenaamde Kakmachine) voor 1500 euro het stuk. Een kunstenaar zoals Banksy die dan wél kritische statements achterlaat in de straten van Londen wordt gerecupereerd door Facebook. Het wordt voor een kunstenaar blijkbaar steeds moeilijker om zijn artistieke vrijheid te bewaren, zowel ten aanzien van de markt als van de staat. Tijdens deze vijfdelige reeks over 'Kunst en Maatschappijkritiek' vragen we ons af hoe ver we verwijderd zijn van het idee dat kunst de wereld kan redden of op zijn minst een anti-hegemonische rol kan vervullen? Bestaan er nog maatschappelijk kritische kunstenaars? Of mogen we enkel spreken van maatschappijkritische kunstwerken? Laat ons onderwijssysteem ten andere nog ruimte voor het creëren en ontwikkelen van 'andere', maatschappijkritische talen?
maandag 10 mei 2010 - 20u15
Crisis van het kunstactivisme
-  Boris Ljugov
Boris Ljugov maakt sinds 2006 onder naam van de fictieve multinational Life Inc. hoaxes in de publieke ruimte. Schijnbaar commerciële reclamecampagnes confronteren de toeschouwer met een ver doorgedreven winstlogica, waarbij sociale problematiek schaamteloos als product wordt verkocht. Zo promootte Life Inc. enkele jaren terug studentenprostitutie aan de Brusselse universiteit, of werden stedelijke armen met de campagne 'Underground Citylife' tot een leven onder de grond verbannen. Via laagdrempelige beeldtaal en een herkenbare bedrijfsretoriek tracht de kunstenaar de mechanismen binnen het kapitalisme bloot te leggen en een breed publiek tot reflectie en actieve anticipatie te bewegen. Met de lezing 'De crisis van het kunstactivisme' legt Boris Ljugov de oorsprong van het Life Inc. concept uit, vanuit een terugblik op 100 jaar politieke kunst.
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25