Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  kunst en maatschappijkritiek
De situationisten stelden destijds dat kunst de permanente maatschappelijke revolutie tegen het kapitaal en de staat kon ontketenen.Vandaag is het in de kunstwereld bon ton geworden om subversief te zijn, maar vaak gaat het eerder om een soort geïnstitutionaliseerde rebellie waarvan de impact vaak niet verder reikt dan de kille muren van een museum. Wim Delvoye verkoopt de drollen van zijn Cloaca Maxima (de zogenaamde Kakmachine) voor 1500 euro het stuk. Een kunstenaar zoals Banksy die dan wél kritische statements achterlaat in de straten van Londen wordt gerecupereerd door Facebook. Het wordt voor een kunstenaar blijkbaar steeds moeilijker om zijn artistieke vrijheid te bewaren, zowel ten aanzien van de markt als van de staat. Tijdens deze vijfdelige reeks over 'Kunst en Maatschappijkritiek' vragen we ons af hoe ver we verwijderd zijn van het idee dat kunst de wereld kan redden of op zijn minst een anti-hegemonische rol kan vervullen? Bestaan er nog maatschappelijk kritische kunstenaars? Of mogen we enkel spreken van maatschappijkritische kunstwerken? Laat ons onderwijssysteem ten andere nog ruimte voor het creëren en ontwikkelen van 'andere', maatschappijkritische talen?
maandag 17 mei 2010 - 20u15
Kalender
-  Benjamin Verdonck (Campo, KVS, Toneelhuis)
365 dagen lang actie in Antwerpen, van de Meir tot op het Stuivenbergplein, van een supermarkt aan de Binnensingel Noord tot het Museum voor Schone Kunsten op het Zuid.
Een jaar lang werkte Benjamin Verdonck in de Antwerpse publieke ruimte. Een jaar lang creëerde hij "geruchten" in de stad. Zijn acties zorgen ervoor dat er verhalen de ronde gaan en mensen erover praten en gebeuren bovendien onaangekondigd zodat toevallige toeschouwers er onvoorbereid mee geconfronteerd worden.
Benjamin Verdonck is beeldend kunstenaar en zoekt regelmatig de publieke ruimte op.
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25