· Programma
· Startpagina

THEMA:  Kraak, antikraak en huisvesting
Enkele maanden geleden stemde de Gentse gemeenteraad in met een nieuw proactief antikraakbeleid. Antikraakbedrijven als Lancelot, Camelot of Entrakt zullen binnenkort het leegstaande patrimonium van de stad, het OCMW en het Stadsontwikkelingsbedrijf beschermen tegen ongewenste bezoekers. Antikraak waaide over uit Nederland en wordt gepromoot als een jong, flexibel en cool woonavontuur. Antikraak staat mensen toe om leegstaande gebouwen tijdelijk en voor een lage prijs te bewonen, tot de panden een nieuwe bestemming krijgen. Het lijkt een win-winsituatie: de eigenaar blijft gevrijwaard van krakers en mensen kunnen goedkoop wonen. Tijdens deze vijfdelige Infomania-reeks willen we uitspitten wat de ideologische fundamenten zijn van antikraak en, belangrijker nog, wat de sociale gevolgen zijn voor de armste en meest kwetsbare groepen in onze stad. Is antikraak de richting die we uit willen met het woonbeleid van onze stad? Of zijn er meer creatieve en sociale alternatieven?
maandag 11 oktober 2010 - 20u15
Leegstand zonder zorgen
-  Abel Heijkamp
Is antikraak een goedkope woonoplossing of leidt het tot een surveillance en uitbuiting van de leegstand? In zijn documentaire 'Leegstand zonder zorgen' probeert Abel Heijkamp bovenstaande vraag te beantwoorden. Abel maakt hierin niet alleen een kritische analyse van de ideologische en (anti)sociale fundamenten van het Nederelandse antikraakbeleid, maar eveneens van antikraakbedrijven als Camelot, Lancelot en Entrakt. Wie komt in aanmerking voor antikraak? Welke rechten en plichten zijn eraan verbonden voor de 'huurder'? Zijn antikraakbedrijven wel legaal?
Abel Heijkamp is medeoprichter van de Bond voor Precaire Woonvormen en engageert zich voor krakers en tegen antikrakers aller landen.
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25