Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  De Arabische Lente: duizend bloemen en bommen
maandag 24 oktober 2011 - 20u15
Libië en de 'responsibility to protect'
-  Ruddy Doom (Conflict Research Group, UGent)
De NAVO-oorlog in Libië wordt beschouwd als testcase voor R2P, 'responsibility to protect': als een overheid niet langer haar eigen burgers beschermt, heeft de internationale gemeenschap de plicht om in te grijpen, desnoods gewapenderhand. Op het eerste zicht lijkt R2P een aantrekkelijk principe. Dat de staat haar onderdanen naar eigen goedvinden mag behandelen en desnoods fundamentele rechten mag schenden is een absurde idee. Maar wat gaat er achter dat fraaie discours schuil? Wie stuurt die ‘internationale‘ gemeenschap en wie zijn ‘the willing’ die bereid zijn om te volgen? Welke belangen staan er op het spel? Wie vraagt er om interventie: ‘de mensen'?
De oorlog in Libië is stof tot discussie. Kan R2P in de praktijk worden gebracht zonder dat nationale belangen de overhand krijgen? Ruddy Doom licht de oorlog in Libië toe en verklaart waarom volgens hem de NAVO-interventie in Libië het principe R2P meer kwaad dan goed deed en aan 'humanitaire interventie' een bittere bijsmaak bezorgde.
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25