Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  Alternatieve Boekenbeurs
Niet in het Assez maar in de Centrale, Kraankinderstraat 2 te Gent. Op 10 maart
zaterdag 10 maart 2012 - 17u
Anarchistische economie
-  Peter Gelderloos
Indien we de staat omver blazen en een einde maken aan het kapitalisme, zoals anarchisten vaak voorstellen, hoe zullen we onze basisbehoeften dan inwilligen? Hoe gaan we omgaan met voedsel, behuizing en de verdeling van goederen en diensten? Anarchisten hebben hierop geen antwoorden gezocht binnen het huidige maar vervreemdende economische discours, noch zijn ze op zoek gegaan naar een blauwdruk. Desondanks kunnen ze vandaag terugkijken op een lange en diverse geschiedenis van anarchistische, anti-autoritaire en staatsloze successen in het bevredigen van sociale behoeften zonder autoritaire machtsstructuren in te roepen. Er zijn vele voorbeelden aan te geven: de vele horizontaal georganiseerde gemeenschappen die weerstand bieden tegen staatscontrole, anarchistische experimenten zoals de Shinmin commune, de collectivisering in de Spaanse burgeroorlog en de bedrijfsbezettingen in Turijn na de eerste Wereldoorlog. Ook vandaag gebeuren er vele bedrijfsbezettingen en bestaan er coöperatieven en autonome zones die aantonen wat voor mogelijkheden en uitdagingen er vandaag zijn voor ons. Anarchisten houden zich niet bezig met het beloven van een simplistisch utopia of hebben niet de behoefte om houvast te zoeken binnen een dogmatisch systeem. Ze hebben doorheen de jaren een zeer uitgebreide en gevarieerde waaier aan technieken, organisatiestructuren en actiemiddelen uitgewerkt waardoor ze in elke situatie en gepaste oplossing kunnen aanreiken.
Peter Gelderloos (VS) schreef het boek 'Anarchy Works' en komt in het licht daarvan een uiteenzetting geven over de verschillende vormen van zelforganisatie en hoe menselijke behoeften van daaruit kunnen worden bevredigd.

Een lezing op de Alternatieve Boekenbeurs in de Centrale te Gent. Voor meer info kan je terecht op www.aboekenbeurs.be
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25