Programma
Startpagina

THEMA:  Stad en macht
De stad als inzet van strijd. Marketeers, politici en projectontwikkelaars, bewoners en belangengroepen vechten om de stad. De stad is ook zelf een strijdtoneel: de stad weerspiegelt machtsverhoudingen; stedelijk beleid en ruimtelijke ordening houden ze in stand, versterken of ontwrichten ze. Stedelijke infrastructuur kan tenslotte ook zelf een wapen worden. Stadslucht maakt vrij?
maandag 19 oktober 2009 - 20u15
Quartier Midi: “Dans 10 jours ou dans 10 ans”
In deze tijden van communautair drama mogen we “onze” hoofdstad niet uit het oog verliezen. Daarom een Infomania gewijd aan het neoliberaal Brusselse Ontwikkelingsplan van Charles Picqué en de anti-sociale gevolgen voor de armere gemeenten in de Zuidwijk: speculatie, een astronomische stijging van de huurprijzen en onteigening. Deze Infomania staat vooral in het teken van het verzet!

Gwenael Brees van het Comité Quartier Midi brengt het moedige verhaal van een kleine organisatie die de politieke en economische elites van Brussel te lijf ging, onder andere met juridische middelen, en de buurtbewoners beschermde tegen onteigeningsplannen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Gwenael toont ook de spraakmakende documentaire “Dans 10 jours ou dans 10 ans” die hij over deze strijd voor “het recht op de stad” in Sint Gillis maakte, een strijd die ondertussen al meer dan 10 jaar aansleept.

[docu / lezing gedeeltelijk in het Frans, met vertaling op vraag.]
->  http://www.quartier-midi.be
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania Sparrestraat 1a, 9000 Gent Tel: 09/227.18.25