Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/htdocs/anarchie/public/infomania/infomania_connect.php on line 3
Infomania Lezing


· Programma
· Startpagina

THEMA:  Radicale politieke denkers: tussen woord en daad?
maandag 06 februari 2012 - 20u15
Antonio Negri
-  Sonja Lavaert, VUB
Antonio Negri is niet alleen een van de belangrijkste post-marxistische denkers maar ook een van de weinige die omwille van zijn radicale politieke theorieën in de gevangenis belandde. De staatsstructuren en de als democratie vermomde autocratische instellingen die hij bekritiseerde, gaven hem een levendige bevestiging van hun onderdrukking en geweld. De gevangenschap leidde tot een radicalisering van zijn standpunten, een zoektocht naar verzetsstrategieën, de tactische vraag hoe de overgang te maken naar echt gemeenschappelijke machtsinstellingen en sociale rechtvaardigheid.

In The Savage Anomaly (1981) schoof hij het perspectief van de menigte
naar voor als alternatief voor een moderniteit die gevangen zit in eenkennigheid. De geschiedenis is geen vooraf te bepalen eenrichtingsbaan doch een netwerk van variaties, veranderingen en verschillen die nu eens bij elkaar invoegen, dan met elkaar botsen. Machtsrelaties worden gekoppeld aan kennisonderzoek en gevoelens zoals liefde; kritiek en verzet worden verbonden aan verbeelding en creativiteit. Samen met Michael Hardt schreef Negri de trilogie Empire (2000), Multitude (2004) en Commonwealth (2009) waarvan het eerste boek een basistekst is voor de antiglobalisten.

Sonja Lavaert is filosoof en italianist. Zij doceert aan het departement Toegepaste Taalkunde van de Erasmushogeschool, Vrije Universiteit Brussel.
Programma
Kies een thema om het programma te doorbladeren.

Infomania · Sparrestraat 1a, 9000 Gent · Tel: 09/227.18.25